Har du koll på vad du betalar för att ladda din elcykel? Många elkonsumenter betalar alldeles för mycket för sin el, då man har elavtal med höga elpriser och dåliga villkor. Vad många däremot inte vet är hur enkelt det är att byta elavtal till ett billigare alternativ. I detta inlägg visar vi hur du hittar det billigaste elavtalet så att du kan ladda ditt elfordon så billigt som möjligt.

Så mycket kostar 1 kWh

Den totala elkostnaden för de flesta svenska elkonsumenter inklusive elhandelsavtal, elnätsavtal och energiskatt är cirka 1,3 – 2,3 kr per kWh inkl. moms. Anledningen till det relativt breda intervallet är de fasta kostnaderna hos båda elnätsbolaget och elhandelsleverantören. Om du bor i en eluppvärmd villa och använder mycket el (cirka 15 000 – 25 000 kWh) kan därmed räkna med ett lägre elpris på cirka 1,3 kr/kWh.

Elhandelskostnaden består av inköpspriset från elbörsen Nord Pool samt diverse påslag från elhandelsleverantören på cirka 5 – 10 öre/kWh inkl. moms. Inköpspriset på Nord Pool varierar dagligen och under 2020 var det genomsnittliga priset i elområde SE3 (Stockholm) 0,221 kr/kWh exkl. moms, vilket kan jämföras mot 2019 då priset var 0,405 kr/kWk exkl. moms.

Det är endast möjligt att påverka elhandelskostnaden

Tänk på att du endast har möjlighet att påverka din elhandelskostnad genom att göra ett aktivt val av elhandelsleverantör. Däremot har du inte möjligheten att välja elnätsleverantör eller att frångå energiskatten som under 2021 är 0,445 kr/kWh inkl. moms för de flesta elkonsumenter.

Detta innebär att det är möjligt att påverka cirka en tredjedel av den totala elkostnaden.

Vanliga typer av elavtal

Elbolagen erbjuder en mängd olika typer av elavtal till privatkunder, varav de två vanligaste är elavtal med rörligt respektive fast elpris. Elavtal med rörligt elpris följer prisets utveckling på elbörsen Nord Pool. Denna avtalsform har visat sig ge lägst elpris över en längre tid enligt en undersökning utförd av Energimarknadsinspektionen.

Elkonsumenter som prioriterar trygghet väljer ofta elavtal med fast elpris som innebär att elpriset inte varierar under avtalsperioden som vanligtvis är 12 eller 24 månader. Elpriset påverkas då inte av utvecklingen på elbörsen Nord Pool eller vad som händer på elmarknaden. Tänk dock på att denna avtalsform historiskt sett gett ett högre elpris.

Kontrollera bindningstiden och uppsägningstiden

Kom ihåg att kontrollera bindningstiden när du jämför elavtal. Bindningstiden är vanligtvis några månader för elavtal med rörligt elpris, till skillnad från elavtal med fast elpris då bindningstiden vanligtvis är mellan 12 – 36 månader. Om du väljer att byta elbolag i förtid kommer du bli debiterad en straffavgift.

Var därmed noga med att kontrollera din befintliga bindningstid och uppsägningstid innan du tecknar ett nytt elavtal.

Välj ett elbolag med nykundsrabatt

Ett smart sätt att få ett riktigt lågt elpris är att teckna ett elavtal hos ett elbolag som erbjuder rabatt till nya kunder. 

Jämförelsetjänsten Elavtal24 listar populära elbolag som erbjuder elavtal med någon form av rabatt till nya kunder. Just nu listas följande rabatter på sajten:

  • Fortum: Ingen månadsavgift under 12 månader (spara 504 kr!)
  • Telge Energi: Ingen månadsavgift under 12 månader (spara 504 kr!)
  • Greenely: Ingen månadsavgift under 12 månader (spara 414 kr!)
  • Göta Energi: Få ett presentkort på mat (värde 500 kr!).

Observera att dessa rabatter gäller vid pubiceringsdatumet och att rabatterna kan ändras framöver. 

Slutsats

Om du vill ladda din elcykel så billigt som möjligt är vår rekommendation att du väljer ett elavtal med rörligt elpris. Det kan även vara en smart idé att vända sig till en elhandelsleverantör som erbjuder någon form av rabatt till nya kunder. Det är inte ovanligt att elbolag bjuder på månadsavgiften under det första året som kund, vilket innebär en rabatt på cirka 500 kr.