Hopfällbar elcykel

Hopfällbar elcykel

Vi har sammanställt de bästa hopfällbara elcyklarna på marknaden utifrån oberoende elcykel tester och recensioner. Med en elcykel blir det roligare att både pendla till jobbet och att upptäcka nya platser tack vare elmotorn som ger el-assist upp till 25 km/h.

En hopfällbar elcykel kan du enkelt ta med dig på tåget och bussen, eller varför inte i bilen på semestern? De senaste hopfällbara elcyklarna på marknaden är oerhört praktiska och tar bara någon minut att fälla upp eller ner. Tack vare den låga vikten är det lätt att trampa, även utan el-assist.

Bästa hopfällbara elcykeln 2024

Lifebike C-PACT G7

Med ett hopfällbart mått på 85x46x65 cm är modellen G7 praktiskt att förvara i hemmet eller att bära med sig på tåget eller bussen vid pendling. G7 har 7 st växlar och skivbromsar både fram och bak, vilket gör G7 till en riktigt prisvärd vikbar elcykel. Med en kraftfull elmotor på 250 W får du el-assist upp till hastigheter av 25 km/h. Lifebike ger 2 års garanti och en gratis första service.

Motor/batteri: Bakhjulsmonterad elmotor 250 W / 378 Wh (10,5 Ah). Laddtid: 6 h. Räckvidd: Upp till 7 mil.

Bromsar: Hydrauliska skivbromsar fram och bak.

Dämpning: Ingen dämpning.

Växlar: 7 st, Shimano Tourney.

Vikt: 20 kg.

Pris: Just nu 14 995 kr hos Elcykelvaruhuset (2024-03-09)

Gocycle G4

Gocycle G4 är den mest högteknologiska hopfällbara elcykeln tack vare innovativa funktioner och genomtänkta komponenter. Med det patenterade Hexlock-systemet har det aldrig varit enklare att montera eller ta bort däcken på en elcykel. Resterande delar av elcykeln monteras på bara någon minut med en sexkants-nyckel som enda verktyg. Med en genomtänkt design har Gocycle lyckats skapa en elcykel med god komfort och bra körposition med tanke på elcykelns storlek. Gocycle G4 är utrustad med en kraftfull 250 W elmotor som ger el-assist genom framhjulet upp till 25 km/h.

Betyg: Den tidigare modellen G3 har mottagit utmärkelsen “M3 rekommenderar” sommaren 2018. Varumärket Gocycle har ett kundbetyg på 4,4/5 från 1611 omdömen på Trustpilot (2021-12-12).

Motor/batteri:  Gocycle 250 W / Gocycle 300 Wh. Batteriet ger en räckvidd upp till 65 km i Eco-mode. Laddtiden är 3,5 h.

Bromsar: Hydrauliska skivbromsar fram och bak.

Dämpning: Gocycle Lockshock 25 mm, bakdämpning.

Växlar: 3 st, Shimano Nexus. Semi-automatisk då första växeln läggs i automatiskt när cykeln stannas.

Vikt: 16,3 kg.

Pris: Cirka 46 000 kr (4 499 Euro på Gocycles officiella hemsida).

Bäst i Test: Vikbara elcykeln Gocycle G4

Gocycle har med sin senaste modell G3 revolutionerat marknaden för hopfällbara elcyklar. Tack vare en genomtänkt design har du samma körställning som en normalstor elcykel, vilket innebär att du kan använda G3 för att cykla längre sträckor med riktigt bra komfort. Den bakre dämparen motverkar ojämnheter och höjer komfortnivån ytterligare.

Med en kraftfull elmotor på 250 W blir det roligare att cykla. När el-assisten är påslagen får du stöd när du trampar upp till 25 km/h. Batteriet på 300 Wh har en hög kapacitet med tanke på elcykeln storlek och klarar av en sträcka upp till 65 km i Eco-mode. Tänk dock på att räckvidden beror på ett flertal faktorer, exempelvis hur mycket elmotorn används, terräng och underlag, utetemperatur och förarens vikt.

Gocycle har utvecklat ett eget patenterat system för att gör det enkelt att sätta fast och ta bort däcken. Med det så kallade Hexlock-systemet monteras däcken på bara några sekunder. Resterande delar av elcykeln monteras på bara några minuter med hjälp av en sexkantsnyckel. När Gocycle G3 väl är hopfälld är oerhört smidig att bära med sig, vilket innebär att det är den perfekta elcykeln för dig som exempelvis vill ta med dig elcykeln på tåget, bussen eller i bilen.
Gocycle är en av de lättaste hopfällbara elcyklarna på marknaden med sin vikt på drygt 16 kg. Tack vare en optimal viktfördelning mellan fram- och bakdäck samt en jämnt viktfördelning genom ramen skapas en låg tyngdpunkt. Den låga tyngdpunkten gör att Gocycle blir lätt att manövrera och att cykeln känns smidig vid kurvtagning.

Med Gocycle slipper du rörliga delar då alla kablar, växlingssystem och kedjan är inbyggda. Du slipper därmed oljiga och smutsiga delar samtidigt som cykeln blir lätt att rengöra.

Gocycke är designad med tanken att skapa en bekväm körställning med samma kontaktpunkter som en fullstor elcykel. Tack vare inställningsmöjligheterna är det enkelt att anpassa körställningen utifrån kroppstyp. 

1. Ram med en lägre mittenprofil. 2. Samma kontaktpunkter för hjulen som för fullstora elcyklar. 3. En kompaktare längd.

Sedan 2011 finns en Europeisk lagstiftning att alla bilar ska ha belysning i dagsljus för att öka synligheten för andra trafikanter. Det är med denna bakgrund som Gocycle har utrustat sin elcykel G3 med belysning anpassad för såväl dagsljus som natt.

Information om batterinivå, växelläge och el-assistnivå kan läsas av direkt på styret via den inbyggd displayen. Displayen är enkel i utförandet jämfört mot fullstora elcyklar, däremot finns en tillhörande App som kan användas för att få tillgång till fler funktioner.

Slutsats – Bästa hopfällbara elcykeln

En av de bästa hopfällbara elcyklarna just nu är Gocycle G4. Gocycle har med genomtänkta detaljer och egenutvecklade lösningar lyckats bygga en hopfällbar elcykel som ligger på en helt annan nivå jämfört mot konkurrenterna. Om du är intresserad av att köpa en lätt och smidig vikbar elcykel som är enkel att montera upp och ner rekommenderas Gocycle G3. Nackdelarna är det höga priset och att det finns få återförsäljare i Sverige.

En annan populär hopfällbar elcykel som det finns fler återförsäljare av i Sverige är Lifebike C-PACT G7. Denna modell är betydligt mer prisvärd med tanke på att den kostar en tredjedel av Gocycle G4. C-PACT G7 är enkel att fälla ihop och tar endast upp måtten 85x40x65 cm hopfälld.