Elcykel Mountainbike (El-MTB)

Elcykel Mountainbike (El-MTB)

Letar du efter en elcykel mountainbike (El-MTB) som har vunnit Bäst i Test? Vi har sammanställt elcykel tester från bland annat Aftonbladet, E-Mountainbike Magazine och Prylsajten M3 för att du ska kunna hitta den bästa el-mountainbiken på marknaden just nu. Välj mellan Bäst i Test el-MTBs från Merida, Conway, Scott och Lambretta.

Med en El-MTB kan du förutom pendla till jobbet utmana vilken terräng du vill, oavsett om det är en skogsstig eller downhill-cykling i fjällen. Tack vare elmotorn som ger dig el-assist upp till 25 km/h kan du lägga ner mer energi på att klara utmanade utförsåkning istället för tidskrävande uppförsbackar.

Bästa mountainbike elcykeln 2023

Merida eONE-SIXTY 800

Under E-Mountainbike Magazine senaste test av 11 st el-mountainbikes  utsågs Merida eONE-SIXTY 800 som ”Bäst i test”. Med högkvalitativa komponenter som exempelvis dämpare fram och bak från RockShox och däck från Maxxis kan du utmana vilken terräng du vill. Elcykeln är utrustad med den populära elmotorn Steps E8000 på 250 W från Shimano tillsammans med ett effektivt batteri på 504 Wh.

Pris: Slutsåld, se nya 2020 modellen Merida eOne-Twenty 500 hos Elcykelvaruhuset.

Test: Merida eONE-SIXTY 800 utsågs som testvinnare under E-Mountainbike Magazines senaste test av 11 st el-mountainbikes under juni 2018. Under Aftonbladets senaste elcykel-test av 8 st el-mountainbikes fick denna elcykel betyget 4 av 5 Plus.

Motor/batteri: Shimano Steps E8000 / Shimano 504 Wh

Bromsar: Hydrauliska bromsar, Shimano SLX, 200 / 180 mm

Dämpning fram/bak: RockShox Yari RC 160 mm / RockShox Super Deluxe R 160 mm.

Däck: Maxxis Minion DHR II 2.8″

Växlar: 12 st.

Vikt: 21,86 kg.

TESTRESULTAT

Uppför: 4/5

Nedför: 5/5

Stabilitet: 5/5

Rörlighet: 4,5/5

Värde: 5/5

Kommentar: Riktigt rolig att köra i utmanande terräng. Stabilt byggd med riktigt bra komponenter med tanke på cykelns pris. Modern och snygg design.  

Scott E-Genius 730

E-Genius 730 från den schweiziska tillverkaren Scott är en elcykel skapad för att kunna utmana den tuffaste terrängen. Med en framdämpare från RockShox och en bakdämpare som kan ställas in i tre lägen från X-Fusion är denna elcykel utrustad med de bästa dämparna på marknaden i denna prisklass. Kraftfull motor på 250 W från Bosch Performance CX som ger el-assist upp till 25 km/h. El-assisten som finns i tre lägen justeras enkelt under färd via den användarvänliga färddatorn från Bosch.

Pris: Slutsåld. Se nya 2020 modellen Scott Strike eRide 940 hos Elcykelvaruhuset.

Test: Förutom rekommendationen ”M3 Rekommenderar” under Prylsajten M3:s senaste elcykel-test utsågs Scott E-Genius 730 som Bäst i Test under Aftonbladets senaste elcykel-test av 8 st el-MTBs.

Motor/batteri: Bosch Performane CX 250 W / Bosch PowerPack 500 Wh.

Bromsar: Hydrauliska bromsar, Shimano Deore M6000. 203 / 203 mm.

Dämpning fram/bak: Rock Shox Recon RL Solo Air / X-Fusion Nude 130 mm justerbar i tre lägen (Lockout – Traction control – Descend) med SCOTT TwinLock Remote.

Växlar: Shimano Deore, 11 st.

Vikt: 22,8 kg.

Kommentar: Högkvalitativa komponenter. Användarvänlig multifunktions-display från Bosch på styret. Batteriet laddas fullt på tre timmar. Sadeln är hård och är lämpad för aktiv körning. 

Lambretta Assiano

Lambretta har med modellen Assiano lanserat en snygg och prisvärd el-mountainbike med komponenter av hög kvalité. Observera att denna elcykel inte är heldämpad vilket innebär att den inte är skapad för utförsåkning (downhill). Med en framdämpad gaffel från Suntour passar däremot Assiano perfekt på underlag som asfalt, skogsstigar och grusvägar. Utrustad med den populära elmotorn från Bosch, Performance CX 250 W som ger el-assist upp till 25 km/h.

Pris: – 

Test: Modellen Assiano tog hem titeln ”M3 Rekommenderar” under Prylsajten M3:s senaste elcykel-test sommaren 2018.

Motor/batteri: Bosch Performance Line CX 250 W / Bosch PowerPack 500 Wh.

Bromsar: Shimano BRM hydrauliska bromsar. 180 / 180 mm

Dämpning fram: Suntour XCM RKL DS.

Växlar: Shimano Deore, 9 st.

Vikt: 25 kg.

Kommentar: Ställbar framgaffel som ger en god komfort. Bekväm körställning. 

Senaste testet av el-MTBs av E-Mountainbike Magazine

Under våren 2018 utförde den tyska tidningen E-Mountainbike Magazine ett utförligt test av 11 st el-mountainbikes i prisklassen 44 000 – 48 000 kr. Prisklassen motsvarar därmed mellan-segmentet inom el-mountainbikes, vilket motsvarar nivån under tävlingscyklar.

Test-teamet bestod av 12 personer med varierande erfarenhet av mountainbikeåkning, allt från tävlingsproffs till nybörjare, för att göra testet så objektivt som möjligt. Elcyklarna sattes på prov i utmanade terräng i både Tyskland och Frankrike.

Bäst i test: Merida eONE-SIXTY 800

Testets bästa el-mountainbike blev modellen e-ONE-SIXTY 800 från tillverkaren Merida. Merida har lyckats skapa en riktigt snygg el-mountainbike med högkvalitativa komponenter med tanke på prisklassen. Detta är andra året i rad som eONE-SIXTY 800 tar hem titeln ”Bäst i test” under E-Mountainbike Magazine’s tester.

Merida eONE-SIXTY 800 är utrustad med den omtyckta motorn Shimano Steps E8000 på 250 W som ger el-assist upp till 25 km/h. Det externa batteriet på 504 Wh från Shimano är snyggt semi-integrerat i ramen. Med den tillhörande appen kan du enkelt justera och optimera elcykelns tre stycken el-assist nivåer.

Stötdämpare fram och bak håller högsta kvalité och är från den omtyckta tillverkaren RockShox. Framgaffeln är av modell Yari medan bakdämparen är en Super Deluxe. I tillägg är cykeln utrustad med 2,8 ” breda däck av modell Minion DHR II från Maxxis som använder det populära gummit 3C Maxx Terra som har lätt att få fäste på ojämnt underlag.

Med hydrauliska skrivbromsar på 200 mm respektive 180 mm fram och bak från Shimano SLX får du en trygg och säker bromskraft.

Det är vid utförsåkning som eONE-SIXTY 800 uppvisar sin fulla potential. Elcykeln håller sig enkelt på stigen och ger föraren en känsla av full kontroll. Även vid branta nedförsbackar och tuffare utförsåkning känns elcykeln trygg och dämparna hjälper effektivt till i alla typer av situationer. I kurvorna är eONE-SIXTY 800 oerhört smidig, styrningen är snabb och exakt utan att det krävs någon stor ansträngning från föraren.

Bästa köp: Conway eWME 627

Testets ”Bästa köp” utsågs till eWME 627 från den tyska tillverkaren Conway. Conway eWME 627 kanske inte har de snyggaste detaljerna, däremot får du oerhört bra komponenter med tanke på cykelns pris på omkring 45 000 kr. De hydrauliska skivbromsarna av modell MT5 från tillverkaren Magura ger riktigt bra bromsverkan, den beprövade drivlinan från Shimano XT fungerar pålitligt och med dämpare fram och bak från RockShox får du de bästa dämparna på marknaden i denna prisklass.
Elcykeln är utrustad med den populära 250 W motorn STEPS E8000 från Shimano. Under färden har du tre nivåer av el-assist att välja mellan, som du också kan justera manuellt genom den tillhörande appen. Med tre nivåer av el-assist är det enkelt att alltid hitta rätt stöd från elmotorn oavsett terräng och underlag.
Conway har valt att utrusta sin cykel med något smalare 2,6″ däck jämfört mot de flesta andra tillverkare som använder bredare däck. Tack vare den mjuka gummiblandningen i Schwalbe Magic Mary erbjuds bra grepp och den ger också cykeln en direkt och exakt styrning. Däcken är något högljudda på asfalt, dock försvinner ljudet på grusvägar – där denna typ av cykel oavsett hör hemma.
Branta uppförsbackar är inget problem för elcykeln från Conway tack vare den centrerade förarpositionen mellan hjulen. Även i de mest branta backarna är förarpositionen bekväm och det är lätt att ha kontroll. Det är dock i nedförsbackar som eWME 627 är som bäst. Cykeln erbjuder oerhört bra smidighet och rapp styrning vid utförsåkning och det känns som att föraren är en del av cykeln. Kurvtagning är därför inget problem och det är lätt att behålla greppet, även i de mest utmanade kurvorna.

Conway eWME 627 är den perfekta elcykeln för dig som är ute efter maximal prestanda till bästa möjliga pris och som ställer lägre krav på design och detaljer. Denna elcykel erbjuder både körglädje och genomtänkta komponenter av högsta kvalité till en rimlig kostnad.

Senaste testet av El-MTBs av Tidningen M3

Under våren 2018 testade Tidningen M3 11 st elcyklar i varierande prisklasser. Totalt fick 6 st elcyklar utmärkelsen ”M3 Rekommenderar, varav 2 st av dessa var el-mountainbikes. Dessa två ”Bäst i test” elcyklar var SCOTT E-Genius 730 och Lambretta Assiano, som båda fick betyget 8 av 10. Elcykeln från Scott är en fulldämpad modell som klarar av tuffare utförsåkning (downhill) medan elcykeln från Lambretta är en framdämpad el-mountainbike till en lägre kostnad som passar bättre för mindre utmanande terräng.

Bäst i test: Scott E-Genius 730

Scott E-Genius 730 är elcykeln för dig som kräver det bästa när det kommer till mountainbike-åkning. Tack vare elmotorn får du el-assist upp till 25 km/h, vilket innebär att du kan lägga ner mer energi på utmanade utförsåkning istället för branta uppförsbackar. Med dämpning både fram och bak från RockShox (140 mm) respektive X-Fusion (Nude, Twin LockRemote) får du den bästa dämpningen på marknaden i denna prisklass.
Den bakre dämparen från X-Fusion använder Scotts patenterade teknik Twin LockRemote. Med Twin LockRemote kan du via styret ställa in dämparens hårdhet, även under åkning. Med tre inställningsnivåer (Descend – Traction control – Lockout) kan du använda din cykel på ett helt nytt sätt. Med inställningen Descend kan du nyttja dämparens fulla potential vid utförsåkning, med Traction control får du en optimal dämpning när du åker på utmanade stigar och med Lockout blir dämparen hård vilket är optimalt när du cyklar upp för branta uppförsbackar med jämnt underlag.

VIDEO: TwinLock Dämpning, Scott. 

Via den användarvänliga kontrollpanelen på styret kan du bland annat ställa in elmotorns stöd. Välj mellan tre nivåer – Eco, Tour eller Turbo. Med tre nivåer för el-assisten är det enkelt att hitta en lämplig stödnivå oavsett underlag och terräng. Via kontrollpanelen får du även tillgång till räckvidd, trippmätare och klocka.
Elcykeln är utrustad med den omtyckta motorn Performance CX på 250 W från Bosch. Tillsammans med ett batteri från Bosch med kapaciteten 500 Wh utlovar tillverkaren en räckvidd upp till 90 km i Eco-mode. Observera dock att räckvidden beror på ett flertal faktorer som exempelvis underlag och terräng, förarens vikt och hur mycket elmotorn används.

Samtliga komponenter är noggrant utvalda. Scott E-Genius 730 är exempelvis utrustad med hydrauliska skivbromsar fram och bak från Shimano Deore, 11 st växlar från SRAM NX och 2,8″ breda däck med riktigt bra grepp från Maxxis (Rekon Kevlar Tires).

Elcykeln Scott E-Genius 730 är ett utmärkt alternativ för dig som är ute efter en riktigt snygg el-mountainbike med komponenter av högsta kvalité. Den schweiziska tillverkaren Scott har under lång tid varit branschledande på mountainbikes och är ett omtyckt cykelmärke av såväl tävlingscyklister som nybörjare.

VIDEO: Recension av Scott E-Genius.

Bäst i Test: Lambretta Assiano

Lambretta Assiano är en prisvärd och snygg el-mountainbike som är mer lämpad för jämnare underlag som grusvägar, skogsstigar och asfaltsåkning – jämfört mot de fulldämpade elcyklarna från Merida, Conway och Scott som är byggda för utförsåkning (downhill). Tack vare högkvalitativa komponenter för en rimlig kostnad och en snygg design tog Lambretta Assiano hem utmärkelsen ”M3 Rekommenderar” i deras senast test av elcyklar.
Elcykeln är utrustad med den omtyckta 250 W motorn Performance CX och ett 500 Wh PowerPack batteri från tillverkaren Bosch. Den kraftfulla elmotorn som ger stöd när du trampar upp till 25 km/h gör det roligare att cykla – oavsett om du åker på skogsstigar på fritiden eller pendlar till jobbet.
Den italienska tillverkaren Lambretta har lyckats skapa en riktigt snygg elcykel av hög kvalité till ett rimligt pris, som är både rolig och lätt att åka. Körpositionen är bekväm och med den dämpade framgaffeln från Suntour får du god komfort även på ojämnare underlag.

Slutsats – Bästa el-mountainbike 2021

Under våren 2018 utförde E-Mountainbike Magazine ett test av 11 st elcyklar av typen mountainbike (MTB). Testvinnare blev Meridas eONE-SIXTY 800 som tog hem segern för andra året i rad. Merida har lyckats skapa en elcykel med högkvalitativa komponenter som levererar tillsammans med en perfekt körställning och god komfort tack vare dämparna från RockShox. Med eONE-SIXTY 800 får du en elcykel som är rolig, smidig och enkel att åka oavsett terräng och underlag. Merida eONE SIXTY 800 fick under Aftonbladets senaste elcykel-test av 8 st el-mountainbikes betyget 4 av 5 Plus.

När Prylsajten M3 testade elcyklar under sommaren 2018 fick sex elcyklar bemärkelsen ”M3 Rekommenderar”, varav två av dessa var mountainbikes – Scott E-Genius 730 och Lambretta Assiano. Båda dessa bäst i test elcyklar levererar god komfort och sportig körställning i kombination med prisvärda komponenter av hög kvalité. Scott E-Genius 730 som är utrustade med de bästa dämparna på marknaden i prisklassen hör hemma på utmanade skogsstigar och i branta nedförsbackar i fjällen. Den stilrena framdämpade elcykeln Assiano från den italienska tillverkaren Lambretta hör däremot hemma på bättre underlag som asfalt, skogsstigar och grusvägar. Scott E-Genius 730 utsågs som testvinnare under Aftonbladets senaste elcykel-test av 8 st el-MTBs sommaren 2018.

Köp dina nya el-MTB med prisgaranti

Elcykelvaruhuset

Hos Elcykelvaruhuset hittar du mountainbike elcyklar från Crescent, Scott och Merida. Förutom webb-butiken driver Elcykelvaruhuset en fysisk butik på Sveavägen 126 i Stockholm. Erbjuder fri frakt och prisgaranti.