Elcykel Köp-guide

Elcykel Köp-guide

VÀlkommen till BÀsta elcykeln.nu:s köp-guide som i dagslÀget omfattar fyra delar. Inledningsvis gÄr vi igenom elcykelns funktion och svarar pÄ de vanligaste frÄgorna om elcykling. I del tvÄ gÄr vi igenom de vanligaste typerna av elcyklar och fortsÀtter sedan med del tre dÀr vi presenterar de vanligaste motorplaceringarna och de populÀraste leverantörerna av elmotor och drivsystem. Avslutningsvis gÄr vi igenom elcykelns batteri och rÀckvidd.

Elcykelns funktion

Elcykeln Àr i grunden utformad precis som en vanlig cykel med skillnaden att den har utrustats med ett drivsystem som bestÄr av av följande delar:

 • En elmotor som hjĂ€lper till nĂ€r du trampar. 
 • Ett batteri som förser elmotorn med ström.
 • En fĂ€rddator/LCD-display som ger information om exempelvis hastighet, nivĂ„ pĂ„ el-assist, batterikapacitet och körd strĂ€cka.
 • Ett elsystem som hanterar kommunikationen mellan ovanstĂ„ende tre komponenter.
BILD: BĂ€st i test elcykeln Batavus Zonar E-Go. LĂ€s mer om denna modell hos Elcykelvaruhuset.

NÄgra av de frÀmsta fördelarna med elcykeln

 • Optimalt pendlingsfordon tack vare elmotorn som ger el-assist upp till hastigheter av 25 km/h samt möjligheten att ta sig fram snabbt i rusningstrafik.
 • LĂ„g driftkostnad jĂ€mfört mot exempelvis bil, moped och kollektivtrafik. Den enda brĂ€nslekostnaden Ă€r el för att ladda batteriet.
 • Även Ă€ldre mĂ€nniskor och personer med fysisk nedsĂ€ttning klarar av att cykla tack vare stödet frĂ„n elmotorn.
 • Ingen trafikförsĂ€kring eller nĂ„gon fordonsregistrering behövs dĂ„ elcyklar gĂ„r under samma regler som cyklar (elcyklar med max-effekt 250 W och max-hastighet 25 km/h).
 • Till skillnad frĂ„n andra elfordon som elmoped och el scooter kan du sjĂ€lv avgöra hur mycket motion du vill fĂ„ genom att justera kraften frĂ„n elmotorn.

Vanliga frÄgor om elcyklar

Hur snabbt gÄr en elcykel?

En elcykel ger el-assist nÀr du trampar upp till 25 km/h. Du kan sjÀlvklart cykla snabbare Àn 25 km/h, men utan stöd frÄn elmotorn. HastighetsgrÀnsen pÄ 25 km/h gÀller för flesta elcyklar som sÀljs pÄ den svenska marknaden för att undvika registrering och moped-klassning.

Vilka regler gÀller för elcyklar?
De flesta av elcyklarna som sÀljs pÄ den svenska marknaden har samma trafikregler som en vanlig cykel. En cykel med trampanordning och el-assistans klassas som en vanlig cykel enligt Transportstyrelsen om den Àr konstruerad enligt följande:

 • Elmotorn fĂ„r endast ge stöd nĂ€r trycket pĂ„ pedalerna ökar.
 • Elmotorn fĂ„r endast ge stöd upp till hastigheter av 25 km/h.
 • Elmotorns effekt fĂ„r inte överstiga 250 W.

Det finns Àven elcyklar som ger el-stöd upp till hastigheter av 45 km/h, sÄ kallade speedbikes. Dock klassas dessa elcyklar som Elmoped Klass 1, vilket bland annat innebÀr krav pÄ registrering och trafikförsÀkring. En speedbike fÄr inte heller framföras pÄ cykelbanor.

MÄste jag trampa pÄ en elcykel?
Ja, elcykelns elmotor ger endast stöd nÀr du trampar. Detta gÀller generellt sÀtt för de flesta elcyklar som sÀljs pÄ den svenska marknaden och som klassas om cyklar, vilket bland annat innebÀr att elcykeln endast fÄr ge el-assist upp till hastigheter av 25 km/h.

DÀremot rÀcker det att du trampar med vÀldigt lÄgt motstÄnd om du anvÀnder elcykelns högsta el-assist nivÄ. De flesta elcyklar har tre olika nivÄer för el-assist, dÀr nivÄn med högst stöd innebÀr att du fÄr maximal kraft frÄn elmotorn.

TĂ„l elcykeln och dess batteri regn?
Ja, elcyklar tÄl generellt sÀtt bÄde regn och snö utan problem. DÀremot rekommenderas att du köper en elcykel med hög kvalité om du planerar att ofta anvÀnda den i dÄligt vÀder och vintervÀglag, exempelvis om du anvÀnder elcykeln för pendling.

Om du vÀljer att investera i en högkvalitativ elcykel med drivsystem frÄn nÄgon erkÀnd leverantör som Shimano, Bosch eller Yamaha kan du kÀnna dig trygg över att elcykeln tÄl den svenska klimatet.

Är batteriet portabelt för laddning inomhus?

Batteriet pÄ elcyklar Àr generellt sÀtt alltid portabelt vilket innebÀr att det Àr enkelt att bÀra med sig batteriet nÀr du parkerat. Detta gör det möjligt att ladda batteriet inomhus i ditt vÀgguttag. Under vintern Àr det Àven alltid en fördel att ta med sig batteriet inomhus för att undvika slitaget som uppstÄr vid kalla temperaturer.

LÀs mer under Del 4: Elcykelns batteri och rÀckvidd.

Vad Àr driftkostnaden för elcyklar?

Förutom underhĂ„ll av slitage-delar som exempelvis dĂ€ck Ă€r den enda driftkostnaden el för att ladda batteriet. Den energi (antalet kWh) som behövs för att ladda batteriet beror till störst del pĂ„ batteriets energiinnehĂ„ll (Wh) och de förluster som uppstĂ„r vid laddning. Generellt sĂ€tt rör det sig om omkring 1 – 2 kronor för att ladda ett batteri fullt. 

LÀs mer under Del 4: Elcykelns batteri och rÀckvidd.

Kan jag fÄ bidrag frÄn elfordonspremien?

Regeringen har inte avsatt nÄgra nya pengar till elfordonspremien 2019. I dagslÀget Àr det dÀrmed inte möjligt att fÄ bidrag vid köp av elcykel.