Elcykel Köp-guide

Elcykel Köp-guide

Välkommen till Bästa elcykeln.nu:s köp-guide som i dagsläget omfattar fyra delar. Inledningsvis går vi igenom elcykelns funktion och svarar på de vanligaste frågorna om elcykling. I del två går vi igenom de vanligaste typerna av elcyklar och fortsätter sedan med del tre där vi presenterar de vanligaste motorplaceringarna och de populäraste leverantörerna av elmotor och drivsystem. Avslutningsvis går vi igenom elcykelns batteri och räckvidd.

Elcykelns funktion

Elcykeln är i grunden utformad precis som en vanlig cykel med skillnaden att den har utrustats med ett drivsystem som består av av följande delar:

 • En elmotor som hjälper till när du trampar. 
 • Ett batteri som förser elmotorn med ström.
 • En färddator/LCD-display som ger information om exempelvis hastighet, nivå på el-assist, batterikapacitet och körd sträcka.
 • Ett elsystem som hanterar kommunikationen mellan ovanstående tre komponenter.
BILD: Bäst i test elcykeln Batavus Zonar E-Go. Läs mer om denna modell hos Elcykelvaruhuset.

Några av de främsta fördelarna med elcykeln

 • Optimalt pendlingsfordon tack vare elmotorn som ger el-assist upp till hastigheter av 25 km/h samt möjligheten att ta sig fram snabbt i rusningstrafik.
 • Låg driftkostnad jämfört mot exempelvis bil, moped och kollektivtrafik. Den enda bränslekostnaden är el för att ladda batteriet.
 • Även äldre människor och personer med fysisk nedsättning klarar av att cykla tack vare stödet från elmotorn.
 • Ingen trafikförsäkring eller någon fordonsregistrering behövs då elcyklar går under samma regler som cyklar (elcyklar med max-effekt 250 W och max-hastighet 25 km/h).
 • Till skillnad från andra elfordon som elmoped och el scooter kan du själv avgöra hur mycket motion du vill få genom att justera kraften från elmotorn.

Vanliga frågor om elcyklar

Hur snabbt går en elcykel?

En elcykel ger el-assist när du trampar upp till 25 km/h. Du kan självklart cykla snabbare än 25 km/h, men utan stöd från elmotorn. Hastighetsgränsen på 25 km/h gäller för flesta elcyklar som säljs på den svenska marknaden för att undvika registrering och moped-klassning.

Vilka regler gäller för elcyklar?
De flesta av elcyklarna som säljs på den svenska marknaden har samma trafikregler som en vanlig cykel. En cykel med trampanordning och el-assistans klassas som en vanlig cykel enligt Transportstyrelsen om den är konstruerad enligt följande:

 • Elmotorn får endast ge stöd när trycket på pedalerna ökar.
 • Elmotorn får endast ge stöd upp till hastigheter av 25 km/h.
 • Elmotorns effekt får inte överstiga 250 W.

Det finns även elcyklar som ger el-stöd upp till hastigheter av 45 km/h, så kallade speedbikes. Dock klassas dessa elcyklar som Elmoped Klass 1, vilket bland annat innebär krav på registrering och trafikförsäkring. En speedbike får inte heller framföras på cykelbanor.

Måste jag trampa på en elcykel?
Ja, elcykelns elmotor ger endast stöd när du trampar. Detta gäller generellt sätt för de flesta elcyklar som säljs på den svenska marknaden och som klassas om cyklar, vilket bland annat innebär att elcykeln endast får ge el-assist upp till hastigheter av 25 km/h.

Däremot räcker det att du trampar med väldigt lågt motstånd om du använder elcykelns högsta el-assist nivå. De flesta elcyklar har tre olika nivåer för el-assist, där nivån med högst stöd innebär att du får maximal kraft från elmotorn.

Tål elcykeln och dess batteri regn?
Ja, elcyklar tål generellt sätt både regn och snö utan problem. Däremot rekommenderas att du köper en elcykel med hög kvalité om du planerar att ofta använda den i dåligt väder och vinterväglag, exempelvis om du använder elcykeln för pendling.

Om du väljer att investera i en högkvalitativ elcykel med drivsystem från någon erkänd leverantör som Shimano, Bosch eller Yamaha kan du känna dig trygg över att elcykeln tål den svenska klimatet.

Är batteriet portabelt för laddning inomhus?

Batteriet på elcyklar är generellt sätt alltid portabelt vilket innebär att det är enkelt att bära med sig batteriet när du parkerat. Detta gör det möjligt att ladda batteriet inomhus i ditt vägguttag. Under vintern är det även alltid en fördel att ta med sig batteriet inomhus för att undvika slitaget som uppstår vid kalla temperaturer.

Läs mer under Del 4: Elcykelns batteri och räckvidd.

Vad är driftkostnaden för elcyklar?

Förutom underhåll av slitage-delar som exempelvis däck är den enda driftkostnaden el för att ladda batteriet. Den energi (antalet kWh) som behövs för att ladda batteriet beror till störst del på batteriets energiinnehåll (Wh) och de förluster som uppstår vid laddning. Generellt sätt rör det sig om omkring 1 – 2 kronor för att ladda ett batteri fullt. 

Läs mer under Del 4: Elcykelns batteri och räckvidd.

Kan jag få bidrag från elfordonspremien?

Regeringen har inte avsatt några nya pengar till elfordonspremien 2019. I dagsläget är det därmed inte möjligt att få bidrag vid köp av elcykel.