Elcykel 45 km/h – Speedbike

Elcykel 45 km/h – Speedbike

Med en elcykel +45 km/h, en så kallade speedbike, tar du cyklingen till en helt ny nivå. Speedbikes används framför allt till pendling tack vare den snabba hastigheten på 45 km/h och den låga driftkostnaden. En speedbike klassas som en Moped Klass 1 och bör därmed ses som ett lättare och smidigare alternativ till elmopeden för dig som uppskattar möjligheten att få motion.

Bäst i Test Speedbikes

Stromer ST2

Letar du efter den bästa elcykeln som ger el-assist upp till 45 km/h? Då rekommenderas modellen ST2 från Stromer. Med en kraftfull motor på 800 W accelererar du enkelt ifrån andra elcyklar. Batteriet som är snyggt integrerat i ramen har en kapacitet på hela 814 Wh vilket möjliggör en räckvidd mellan 50 – 150 km. Denna elcykel har en inbyggd GPS-modul och ett sim-kort vilket innebär att du får tillgång till en mängd funktioner via Stromer Appen, exempelvis larm vid stöldförsök, få tillgång till omfattande körstatistik och data, ändra motorinställningar och få information om nästa service.

Elcykel-test: Stromer ST2 fick titeln ”M3 Rekommenderar” under Prylsajten M3s senaste elcykel-test av 11 st elcyklar sommaren 2018. Stromer ST2 har även vunnit ett flertal design-priser.

Motor/batteri: Elmotor (bakhjulsmonterad) med effekten 800 W / Batteri med kapaciteten 814 Wh. Som tillbehör finns ett 983 Wh batteri som ger en räckvidd mellan 60 – 180 km.

Bromsar: Hydrauliska skivbromsar av modell HD842 från TRP.

Dämpning: ST2 har en framgaffel i kolfiber som ger en dämpande effekt på ojämnt underlag.

Växlar: 11 st, Shimano SLX/XT.

Vikt: 29,4 kg.

Typ: Moped Klass 1 45 km/h, vilket innebär krav på trafikförsäkring och registrering.

Pris: Just nu 47 995 kr hos Elcykelvaruhuset

Senaste elcykel-testet hos Prylsajten M3

Under Prylsajten M3s senaste elcykel test sommaren 2018 testades totalt 11 st elcyklar av varierande prisklasser. Av dessa elcyklar var endast en elcykel en så kallad speedbike med max-hastigheten 45 km/h, elcykeln Stromer ST2. 

Ingen elcykel utsågs till Bäst i Test, därmed fick totalt 6 st elcyklar utmärkelsen ”M3 Rekommenderar” varav en av dessa var Stromer ST2. 

Elcykeln Stromer ST2

Stromer ST2 är en av de mest högteknologiska elcyklarna på marknaden just nu. Med en kraftfull SYNO Drive elmotor med effekten 800 W accelererar du snabbt ifrån andra elcyklar. ST2 ger el-assist när du trampar upp till 45 km/h vilket innebär att denna elcykel klassas som Moped Klass 1.

Det portabla lithiumjon batteriet har en kapacitet på 814 Wh vilket innebär en räckvidd mellan 50 – 150 km. För dig som cyklar ofta och mycket finns möjligheten att köpa till ett större batteri med kapaciteten 983 Wh som ger en räckvidd mellan 60 – 180 km. Tänk på att räckvidden till stor del beror på terräng och underlag, din hastighet, din vikt och hur mycket du väljer att använda el-assisten. 

Ändra körläge och få information om allt från hastighet till körsträcka via touch-skärmen som är snyggt integrerad i ramen. Samtliga konfigurationer och ändringar kan du även utföra direkt i din smarttelefon via Stromer Appen.

Tack vare det inbyggda sim-kortet och GPS-modulen är din Stromer konstant uppkopplad till molnet. Med Stromers App kan du få tillgång till körstatistik och en mängd smarta funktioner, allt från larm vid stödförsök, lokalisera din elcykel via GPS-koordinater och få information om nästa servicetillfälle

Modellen ST2 kommer riktigt välutrustad med bland annat hydrauliska skivbromsar från TRP, LED-belysning fram och bak från Supernova, 11 st växlar från Shimano SLX/XT och däck av högsta kvalité från Schwalbe. Välj mellan två olika färger – svart eller vitt. Herrmodellen går under namnet ST2 Sport medan dam-modell går under namnet ST2 Comfort.

I Sverige säljs Stromer av elcykel-butiken Elcykelvaruhuset som just nu erbjuder modellerna ST1X, ST2 Sport, ST2 Comfort samt ST2 Limited Edition i borstad aluminium. 

BILD: Stromer ST2 LTD Brushed Aluminum.

Mer om speedbikes

Speedbikes blir allt mer populära i Europa, i Sverige är dock utbudet fortfarande lågt och många elcykel-butiker säljer endast el-assisterande elcyklar med max-hastigheten 25 km/h. Fördelen med el-assisterande elcyklar som är begränsade till 25 km/h är att dessa elcyklar klassas som en vanlig cykel enligt Transportstyrelsen. 

Lagar och regler för elcyklar

Enligt Transportstyrelsen klassas en elcykel som en vanlig cykel om den har en motoreffekt på maximalt 250 W. I tillägg får elmotorn endast ge stöd under trampning som ett extra krafttillskott. En elcykel som inte uppfyller dessa krav klassas därmed beroende på motoreffekt och andra faktorer antingen som en Moped Klass 2, Moped Klass 1 eller som en motorcykel.

För att en elcykel ska kunna klassas som en Moped Klass 1 måste den vara utrustad med trampor samtidigt som max-hastigheten inte får överstiga 45 km/h. Moped Klass 1 innebär bland annat krav på AM-kort och åldern 15 år (alternativt bilkörkort), trafikförsäkring, registreringsskylt och krav på hjälm. Dessa fordon får inte framförs på cykelbana.

Innan du köper ett nytt elfordon bör du noga kontrollera möjligheterna för registrering enligt Transportstyrelsens riktlinjer. Tänk på att kostnaden kan bli hög om du orsakar en olycka med ett oregistrerade fordon som inte har någon trafikförsäkring. För att kunna registrera ett elfordon krävs bevis att det uppfyller aktuellt fordonsslag. Detta bevisas oftast med hjälp av ett CoC-dokument (Certificate of Conformity) som utfärdas av tillverkaren. Du kan läsa mer om reglerna för elfordon på Transportstyrelsens hemsida

För- och nackdelar jämfört mot elmoped

En speedbike med max-hastigheten 45 km/h (Moped Klass 1) bör inte jämföras mot elcyklar med mindre motoreffekt utan kan snarare ses som ett smidigt alternativ till elmoped. Fördelarna mot elmopeden är att elcykeln är lättare och tar mindre plats att förvara samtidigt som du har möjlighet att få motion när det passar dig bäst, genom att justera styrkan från elmotorn. Med en elcykel behöver du inte heller oroa dig för att batteriet ska ta slut.

Några fördelar med en elmoped  är att du är mer skyddad mot väder och vind samtidigt som du har en helt annan komfort tack vare en stoppad dyna och bättre dämpare. Med en elmoped får du även bättre förvaringsmöjligheter tack vare utrymmet under sittdynan samtidigt som du har möjligheten att köpa till en packbox. De flesta elmopeder är även utrusande med en större sittdyna som innebär att du kan åka två passagerare med god komfort.

Fler populära speedbikes

Det finns i dagsläget få el-assisterande elcyklar med max-hastigheten 45 km/h på den svenska marknaden. Nedan har vi presenterat ett populärt alternativ till Stromer ST2.

Stromer ST1X

Elcykeln Stromer ST1X drivs en effektiv bakhjulsmonterad elmotor (DYRO Drive) med effekten 800 W. Det portabla batteriet med kapaciteten 618 Wh ger en räckvidd mellan 40 – 120 km. ST1X kommer välutrustad med exempelvis LED-belysning från Supernova, punkteringsskyddade däck från Schwalbe och 10 st växlar från Shimano Deore. Tack vare integrerad GPS-modul är du konstant uppkopplad till molnet och kan följa upp körstatistik samt konfigurera din elcykel via Stromer Appen. 

Motor/batteri: Elmotor monterad på bakhjulet med effekten 800 W / Batteri (Modell BQ16) med kapacitet på 618 Wh. Möjligt att uppgradera till ett 814 Wh batteri.

Bromsar: Hydrauliska skivbromsar fram och bak, HD822 från TRP.

Dämpning: Ingen dämpning.

Växlar: 10 st, Shimano Deore.

Vikt: Anges inte på tillverkarens hemsida.

Pris: Just nu 42 995 kr hos Elcykelvaruhuset

Slutsats om speedbikes

Den främsta fördelen med en speedbike är den höga hastigheten på 45 km/h vilket gör det möjligt att pendla snabbare än någonsin på cykel. Nackdelen är den högre inköpskostnaden och att dessa typer av elcyklar klassas som Moped Klass 1, vilket bland annat innebär krav på trafikförsäkring och registrering samt att du inte får cykla på cykelbanan. Med denna bakgrund är det framför allt elcyklar med motoreffekten 250 W och max-hastigheten 25 km/h som har sålts i Sverige hittills då dessa elcyklar klassas som en vanlig cykel enligt Transportstyrelsen