Elcykelns batteri

Elcykelns batteri

Elcykelns batteri är en av de viktigaste komponenterna på en elcykel eftersom batteriet påverkar elcykelns räckvidd, vikt och kostnad. I denna del går vi igenom allt du behöver veta om elcykelns batteri och vad som påverkar elcykelns räckvidd och driftkostnad. 

Batteriets funktion

Batteriet har som uppgift att förse elmotorn med energi i form av elektricitet. Batteriets kapacitet, det vill säga hur mycket energi batteriet kan lagra, anges oftast av tillverkarna i enheten Watt-timmar (Wh). Ju högre värde desto längre räckvidd kommer du kunna cykla med stöd från elmotorn.

Moderna elcyklar har batterier av typen lithiumjon. Fördelarna med lithiumjon batterier jämfört mot blybatterier som tidigare har använts är dess låga vikt och dess höga kapacitet per battericell.

Batteriets placering

De flesta tillverkare monterar batteriet på ramen alternativt på pakethållaren. Montering på pakethållaren är vanligt på så kallade citybikes, även kallade dam elcyklar. På dessa elcyklar är det svårt att montera batteriet på ramen på grund av det låga insteget. Den främsta fördelen med denna placering är därmed att du kan tillverka elcyklar med lågt insteg, nackdelen är dock att elcykeln kan kännas vinglig på grund av batteriets vikt.

BILD: Bäst i test elcykeln Brinckers Bretagne M8 med ett 374 Wh batteri från Bafang integrerat med pakethållaren. 

På mer sportiga elcyklar och el-mountainbikes är den vanliga lösningen att montera batteriet på ramen. Oftast är batteriet integrerat tätt intill ramen, men på mer exklusiva elcyklar förekommer det även helt inbyggda batterier.

BILD: Scott E-Genius 920 med ett inbyggt batteri på 500 Wh från Shimano STEPS.

Kapacitet och elcykelns räckvidd

Batteriets kapacitet anges av tillverkaren i enheten Ampere-timmar (Ah) alternativt Watt-timmar (Wh). Genom att multiplicera batteriets spänning (V) med antalet Ampere-timmar (Ah) så får du ut svaret i Watt-timmar (Wh). Bakgrunden till omvandlingen är formeln Effekt (W) = Strömstyrka (A) x Spänning (V).

De flesta elmotorer som säljs på den svenska marknaden med max-hastigheten 25 km/h har effekten 250 W. Max-effekten är ett mått på motorns maximala kapacitet, det vill säga hur stark motorn är. Om vi tänker oss att elmotorn i snitt använder 50 % av dess maximala kapacitet av en person som cyklar på ett jämnt underlag blir medel-effekten 125 W. Om personen cyklar under en timme har elmotorn använt en energimängd av 125 Wh (0,125 kWh), där bakgrunden är formeln Energi (Wh) = Effekt (W) x Tid (h).

De flesta batterier som följer med moderna elcyklar har en kapacitet mellan 400 – 500 Wh. Hur långt du kommer på denna batterikapacitet beror alltså på hur mycket elmotorn behöver hjälpa till i enheten Watt, vilket är något som kontinuerligt varierar under tiden du cyklar.

Med denna bakgrund är det omöjligt att bestämma en exakt räckvidd för en specifik batterikapacitet, vilket är bakgrunden till att tillverkarna oftast anger elcykelns räckvidd i ett ungefärligt intervall.

Förutom batteriets kapacitet påverkar följande faktorer elcykelns räckvidd:

 • Underlagets jämnhet och terräng. Det är exempelvis stor skillnad mellan att cykla på jämnt underlag i citymiljö jämfört mot skogsstigar och terräng med mycket uppförsbackar.
 • Din vikt. Elcykelns totala vikt inklusive din egen har en betydande påverkan på hur mycket elmotorn behöver hjälp till.
 • Din hastighet. En annan viktig faktor är hur snabbt du cyklar och vilken hastighet pedalerna roterar.
 • Utomhustemperaturen. Kalla temperaturer påverkar kapaciteten på lithiumjon batterier negativt.
 • Elmotorns effektivitet. En modern elmotor från en branschledande tillverkare som Bosch eller Shimano STEPS gör att du kommer längre på en viss mängd energi från batteriet.
 • Däcktryck och däcktyp. Det är viktigt att använda däck av hög kvalité som rullar lätt tillsammans med optimalt däcktryck.
 • Hur mycket el-assistans som används. En avgörande faktor är hur mycket du väljer att använda stödet från elmotorn. De flesta elmotorer kan ställas in i tre nivåer genom ett reglage på styret, där varje nivå påverkar hur mycket stöd elmotorn ger. Genom att använda det lägsta assist-läget som ofta kallas ECO kommer du längre på varje laddning.

Elcykelns bränslekostnad

Som tidigare nämnt har de flesta elcykel-batterier en kapacitet mellan 400 – 500 Wh, vilket motsvarar 0,4 – 0,5 kWh.

Om vi vill sätta kostnaden för att ladda batteriet i relation till denna energimängd kan vi tänka oss att 1 kWh kostar cirka 1,5 kr inkl. moms och skatter i Sverige. Att exempelvis ladda ett batteri med kapaciteten 0,5 kWh fullt kostar därmed cirka 0,75 kr. Detta är dock en förenkling av verkligheten då det uppstår förluster i form av värme under laddningen.

Vanliga frågor batteriets underhåll och livslängd

Hur kan jag maximera batteriets livslängd?
För att maximera batteriets livslängd bör du tänka på följande:

 • Förvara alltid ditt batteri i en rumstemperatur mellan 15 – 20 grader Celsius.
 • Undvik direkt solstrålning.
 • Det är optimalt att ladda batteriet när det har en kvarvarande kapacitet mellan 30 – 60 %.
 • Ladda alltid batteriet i rumstemperatur.
 • Ta bort och skydda batteriet när du ska transportera din elcykel.
Hur bör jag ladda batteriet?

Ett högkvalitativt lithiumjon batteri kan laddas både korta och långa perioder utan att något slitage uppstår. Inget slitage uppstår heller om du avbryter laddningen.

Batterier från de större tillverkarna som Bosch och Shimano har ett inbyggt system som hindrar att batteriet överladdas.

Tänk på att endast ladda ditt batteri med en originalladdare, annars riskeras att batteriet tar skada samtidigt som garantier kan sluta gälla.

Vad ska man tänka på under vintern?
En generell regel är att batteriets kapacitet försämras av kalla temperaturer. Under vintern bör du därmed alltid lagra och ladda batteriet inomhus i rumstemperatur. Det sista du gör innan du använder elcykeln är därmed att montera fast batteriet.

Om du inte använder elcykeln under vintern mår batteriet bäst av att lagras med en batterikapacitet mellan 30 – 60 %.

Hur många gånger kan batteriet laddas?
Enligt tillverkaren Bosch kommer ett lithiumjon batteri ha kvar 60 – 70 % av dess ursprungliga kapacitet efter 500 laddningar.

Detta innebär att batteriet kommer att hålla i cirka 10 år om du laddar batteriet fullt en gång i veckan. Med ett fulladdat batteri kommer du en sträcka på omkring 3 – 7 mil beroende på hur mycket du använder stödet från elmotorn.

Bosch utförde ett test 2015 där man laddade och urladdade ett elcykelbatteri 1515 gånger innan det kvarstod en batterikapacitet på 30 % av den ursprungliga nivån. Detta motsvarar en sträcka upp till 5700 mil.

Tål elcykelns batteri regn?

Ja, om du köper en elcykel med ett batteri från en branschledande tillverkare som Bosch, Shimano eller Yamaha kan du vara säker på att batteriet och elsystemet tål regn.

Leverantörer av batterier till elcyklar

Tillverkaren av elcykelns elmotor levererar också batteriet, med bakgrunden att elmotorn, batteriet och färddatorn tillsammans utgör elcykelns drivsystem. Några av de största leverantörerna av drivsystem och batterier just nu är Bosch, Shimano och Yamaha. Dessa presenteras närmare nedan.

Batterier från Bosch

Bosch erbjuder högkvalitativa lithiumjon batterier till sina elmotor-serier Active Line och Performance Line på 400 respektive 500 Wh. Batteriet kan laddas när det passar dig utan att du behöver tänka på kvarvarande batterikapacitet. Batteriets livslängs påverkas inte heller om du avbryter laddningen i förtid eller om du inte hinner ladda batteriet fullt innan användning.

Batterier från Bosch har lång livslängd tack vare det intelligenta Battery Management System (BMS) som skyddar ditt batteri mot höga temperaturer, överladdning och djup urladdning. BMS kontrollerar varje battericell kontinuerligt vilket höjer batteriets livslängd avsevärt. 

Med hjälp av Bosch Range Assist på Bosch hemsida kan du beräkna maximal räckvidd för ett batteri genom att justera faktorer som exempelvis elmotor, däcktyp, din vikt, hastighet och el-assist läge.

I dagsläger erbjuder Bosch batteritypen PowerPack med 400 Wh respektive 500 Wh för ram-montering samt PowerTube med 500 Wh för en ram-integrerad lösning. PowerTube 500 Wh har likvärdig kapacitet som PowerTube 500 Wh, där den enda skillnaden en mer slimmad design.

Bosch PowerPack 400

 • Kapacitet: 11,0 Ah / 400 Wh.
 • Spänning: 36 V.
 • Laddtid (Standard) 50 / 100 %: 1,5 h / 3,5 h.
 • Laddtid (Snabb) 50 / 100 %: 1 / 2,5 h.
 • Vikt (ram/hållare): 2,5 / 2,6 kg.

Bosch PowerPack / PowerTube 500

 • Kapacitet: 13,4 Ah / 500 Wh.
 • Spänning: 36 V.
 • Laddtid (Standard) 50 / 100 %: 2 h / 4,5 h.
 • Laddtid (Snabb) 50 / 100 %: 1,2 / 3 h.
 • Vikt (ram/hållare/powertube) : 2,6 / 2,7 / 2,8 kg.

BILD: Bosch PowerPack 2 x 500 Wh.

Batterier från Shimano

Shimano erbjuder högkvalitativa lithiumjon batterier till sina drivsystem Shimano STEPS E6000, E6100, E7000 och E8000. Du kan välja mellan två olika kapaciteter, 418 Wh respektive 504 Wh.

Shimano uppger att deras batterier klarar av upp till 1000 laddningscykler utan någon betydande effektförlust. 

Om du cyklar på plant underlag i 23 km/h på växel 7 (INTER-8 växelsystem) och din totala vikt inklusive cykel är 100 kg beräknar Shimano att du kommer följande sträcka med deras 504 Wh batteri:

 • El-assist High: 70 km (230 % support).
 • El-assist Normal: 100 km (150 % support).
 • El-assist Eco: 150 km (70 % support).

BILD: Beräknad räckvidd med ett Shimano 504 Wh batteri.

Shimano 418 Wh Batteri

 • Kapacitet: 11,6 Ah / 418 Wh.
 • Spänning: 36 V.
 • Laddtid 80 / 100 %: 2 h / 4 h.
 • Vikt (ram/hållare): 2,55 / 2,66 kg.

Shimano 504 Wh Batteri

 • Kapacitet: 14,0 Ah / 504 Wh.
 • Spänning: 36 V.
 • Laddtid 80 / 100 %: 2,5 h / 5 h.
 • Vikt (ram/hållare): 2,55 / 2,66 kg.

Batterier från Yamaha

Yamaha erbjuder i dagsläget tre olika batterityper till sina elmotorer PW och PW-X. Dessa heter Down Tube (ram-monterad), Rear Carrier (pakethållare-monterad) och Multi Location (för inbygnad). Både Down Tube och Rear Carrier finns som två alternativ, 400 Wh respektive 500 Wh. Multi Location kommer endast som alternativet 600 Wh.

Yamaha Down Tube / Rear Carrier 400 Wh

 • Kapacitet: 11,1 Ah / 400 Wh.
 • Spänning: 36 V.
 • Laddtid 100 %: 3,5 h.
 • Vikt: 2,9 kg.

Yamaha Down Tube / Rear Carrier 500 Wh

 • Kapacitet: 13,9 Ah / 500 Wh.
 • Spänning: 36 V.
 • Laddtid 100 %: 4 h.
 • Vikt: 3,0 kg.

BILD: Batteri Yamaha Down Tube

BILD: Batteri Yamaha Rear Carrier

Yamaha Multi Location 600 Wh

 • Kapacitet: 16,4 Ah / 600 Wh.
 • Spänning: 36 V.
 • Laddtid 100 %: 5 h.
 • Vikt: 3,8 kg.

BILD: Yamaha Rear Carrier