Typer av elcyklar

Typer av elcyklar

Det finns en mängd olika typer av elcyklar, allt från citybikes som passar bäst i stadsmiljö till heldämpande el-mountainbikes som hör hemma på utmanade skogsstigar. Vi har listat de vanligaste typerna av elcyklar på den svenska marknaden just nu.

Citybike

Med en elektrisk citybike sitter du i en upprätt sittposition som minimerar belastning på rygg, skuldror och handleder. Styret kännetecknas av det är lätt inåtböjt och ramen är låg vilket gör det enkelt att kliva på och av cykeln. Tack vare möjligheten att installera en cykelkorg fram får du gott om förvaringsutrymme. Dessa elcyklar går ofta under namnet dam elcykel på grund av det låga insteget, men självklart passar dessa lika bra för herrar.

Billiga citybikes under 20 000 kr är oftast utrustade med en framhjulsmonterad elmotor på grund av den låga tillverkningskostnaden och möjligheten att använda fotbroms. Citybikes över 20 000 kr är oftast utrustad med en mer avancerad mitt-centrerad elmotor för optimal körkänsla.

BILD: Ecoride Sense.

Sport elcykel

Med en sportig elcykel, en så kallade elektrisk hybridcykel, får du en sportig och lätt framåtlutad sittposition. Denna elcykel kännetecknas av många växlar och att det är en liten höjdskillnad mellan styre och sadel. En sportig elcykel passar perfekt för dig som cyklar längre sträckor, exempelvis för dig som dagligen pendlar till jobbet. Finns oftast som både herr- och dam-modell.

De flesta el-assisterade hybridcyklar är utrustade med en kraftfull mitt-centrerad elmotor för en låg tyngdpunkt och optimal körkänsla.

BILD: Batavus Zonar E-Go.

Mountainbike elcykel

En el-mountainbike (el-MTB) kännetecknas av grovmönstrade däck och extra bra dämpning som klarar av utmanade terräng. Det finns även heldämpade el-mountainbikes med dämpning både fram och bak som passar perfekt för downhill-åkning. 

Dessa elcyklar är utrustade med en kraftfull mitt-centrerad elmotor med extra högt vridmoment för att klara av branta uppförsbackar.

BILD: Scott E-Genius 730.

Transport elcykel

Eldrivna transportcyklar kännetecknas av goda förvaringsutrymmen med pakethållare både fram och bak. Styret är något högre än sadeln vilket ger en upprätt sittposition. Detta är det perfekt alterantivet för dig som är ute efter en citybike med extra bra förvaringsutrymmen. Finns både som herr- och dam-modell.

BILD: Brinckers Baker F3 Dam.

Speedbike + 45 km/h

En speedbike som också går under namnet speed-pedelic är en elcykel utrustade med en kraftfull elmotor som ger el-assist upp till 45 km/h. Dessa elcyklar klassas som Moped Klass 1 och kräver därmed bland annat trafikförsäkring. Speedbikes bör därmed ses som ett smidigt alternativt till elmopeden. Fördelarna jämfört mot elmoped är att du inte blir med beroende av batteridrift och att du fortfarande kan få motion.

Speedbikes är utrustade med en kraftfullare elmotor omkring 350 – 450 W som antingen är mitt-centrerad alternativt bakhjulsmonterad.

BILD: Stromer ST1X.

Hopfällbar elcykel

Med en hopfällbar elcykel, en så kallad vikbar elcykel, kan du enkelt ta med dig cykeln på tåget, bussen eller i bilen. De flesta hopfällbara elcyklar tar bara någon minut att fälla och upp och ner. 

Lifebike C-PACT G7

BILD: Lifebike C-PACT G7. Cirka-pris 15 000 kr.