Billig elcykel

Billig elcykel

Letar du efter en billig och prisvärd elcykel som har utsetts till Bäst i Test 2018 / 2019? Vi har sammanställt de bästa elcyklarna på marknaden utifrån tre prisnivåer – Bästa elcykeln under 30000 kr, 25000 kr respektive  20000 kr. Du hittar både billiga dam och herr elcyklar.

Bästa elcykeln under 30000 kr

Om du är ute efter den bästa elcykeln under 30000 kr har du ett flertal bäst i test elcyklar att välja mellan med komponenter av högsta kvalité. En elcykel för närmare 30000 kr kan eventuellt kännas högt om man van att jämföra mot vanliga cyklar, men tänk på att det kan vara värt att investera i en elcykel med hög kvalité om du kommer använda den dagligen för exempelvis pendling. En elcykel med högkvalitativa komponenter innebär att du kommer en längre sträcka på varje laddning, att elmotorn ger ett jämnt och behagligt stöd under trampning och att du får en ergonomisk och komfortabel körställning.

Vi har valt ut två populära och prisvärda elcyklar under 30000 kr från tillverkarna Merida och Ecoride.

Ecoride Sense

Citybike-modellen Sense från svenska Ecoride tog hem titeln som bäst i test när Aftonbladet testade elcyklar 2017. Denna prisvärda elcykel är utrustad en avancerad mitt-monterad elmotor från Shimano Steps som ger el-assist upp till 25 km/h. Det medföljande batteriet från Shimano på 418 Wh ger en räckvid upp till 125 km. Sense kommer välutrustad med bland annat LED-belysning fram och bak, godkänt ramlås, pakethållare och cykelkorg.

Tester: Aftonbladet Plus, 2017. Modellen Sense utsågs till bäst i test.

Motor/batteri: Mitt-centrerad elmotor Shimano Steps 250 W / Batteri Shimano Steps 11,6 Ah (418 Wh). Räckvidd upp till 125 km enligt tillverkaren.

Växlar: Shimano Nexus, 8 st.

Bromsar: Hydraulisk skivbroms fram och fotbroms bak. 

Vikt: – kg.

Pris: Just nu 26 990 kr hos Cykloteket

Merida Espresso 300 EQ

Letar du efter en billig elcykel med hög kvalité under 30000 kr? Då rekommenderas Espresso 300 EQ från den populära tillverkaren Merida. Espresso 300 EQ är en sportig och lätt elcykel som är riktigt rolig att köra tack vare el-motorn från Shimano som ger el-assist upp till 25 km/h. Denna elcykel är utrustad med bland annat hydrauliska skrivbromsar, ett kraftfullt och snabbladdat batteri på 500 Wh och en dämpad framgaffel från Suntour.

Elcykel-tester: Espresso 300 EQ elcykel tog hem titeln ”M3 Rekommenderar” under ett test utfört av pryl- och tekniksajten M3 juni 2018. Denna elcykel kom på en fjärdeplats av totalt åtta elcyklar i Testfaktas senaste test av elcyklar våren 2018.

Motor/batteri: Shimano Steps 250 W / Shimano 500 Wh.

Växlar: Shimano Altus, 9 st.

Bromsar: Hydrauliska skivbromsar, Shimano M315. 180 / 180 mm.

Dämpning: Dämpad framgaffel från Suntour.

Vikt: 23,1 kg.

Pris: Just nu 25 489 kr hos Cykelkraft Finns som både herr- och dammodell, på bilden visas herrmodellen.

Bästa elcykeln under 25000 kr

Om du är ute efter den bästa elcykeln under 25000 kr kan vi kommendera den populära modellen E-Sub Tour från den schweiziska tillverkaren Scott. Systermodellen E-Sub Park tog hem en andraplats i Testfaktas senaste test av elcyklar våren 2018. Denna omtyckta elcykel som passar perfekt för pendling finns både som herr- och dammodell.

Batavus Zonar E-Go

När Aftonbladet testade 22 elcyklar under sommaren 2018 korades Batavus Zonar E-Go som testvinnare. Zonar E-Go är det perfekt alternativet för dig som letar efter en herr elcykel under 25000 kr för pendling på jämnt underlag. Den mitt-centrerade elmotorn från Yamaha med effekten 250 W ger el-assist när du trampar upp till 25 km/h. Yamaha står även för batteriet som har en kapacitet på 418 Wh. På styret sitter en användarvänlig LCD-display som ger information om körd sträcka, hastighet och batterikapacitet.

Elcykel-tester: Zonar E-Go utsågs till Bäst i test under Aftonbladets senaste elcykel-test av totalt 22 modeller sommaren 2018.

Motor/batteri: Mitt-motor från Yamaha PW 250 W / 418 Wh Yamaha batteri.

Växlar: Shimano Deore, 10 st.

Bromsar: Hydrauliska skivbromsar.

Dämpning: Ingen dämpning.

Vikt: 23,0 kg.

Pris: Just nu 22 480 kr hos Elcykelvaruhuset

SCOTT E-Sub Tour

Elcykeln E-Sub Tour från den omtyckta schweiziska tillverkaren Scott är en prisvärd elcykel med riktigt bra komponenter för pengarna. Med en 250 W elmotor från Bosch och ett 500 Wh batteri som är snyggt integrerat i ramen får du tillgång till el-assist upp till 25 km/h. Cykeln är bland annat utrustad med 10 st växlar, dämpad framgaffel från Suntour och hydrauliska skivbromsar. Den specialdesignade pakethållaren och den snygga LED-belysningen bidrar till en modern design.

Elcykel-tester: Systermodellen ”E-Sub Park” utrustad med likvärdiga komponenter tog hem en andraplats av totalt åtta elcyklar i Testfaktas senaste elcykel-test våren 2018. Testet utfördes i samarbete med NAS och det tyska laboratoriet Velotech

Motor/batteri: Bosch Active Plus 250 W / Bosch 500 Wh.

Växlar: Shimano Deore, 10 st.

Bromsar: Hydrauliska skivbromsar, Shimano M315.

Dämpning: Dämpad framgaffel, Suntour (NEX-E25).

Vikt: 25,8 kg.

Pris: Just nu 22 939 kr hos Cykelkraft. Finns som både herr- och dammodell, på bilden visas herrmodellen.

Bästa elcykeln under 20000 kr

För dig som är intresserad av att köpa den bästa elcykeln under 20000 kr har vi valt ut två populära elcyklar från Scott och  Lifebike. Med en budget på 20000 kr kan du få en riktigt bra elcykel, dock inte med de allra bästa komponenterna. När man kommer under 20000 kr är det vanligt att tillverkarna erbjuder ett batteri med en något sämre räckvidd med en kapacitet under 500 Wh.

SCOTT E-Sub Cross 20

Elcykeln E-Sub Cross från den schweiziska tillverkaren Scott är en riktigt prisvärd elcykel med bra värde för pengarna. Elmotor och batteri (400 Wh) kommer från tyska Bosch och håller högsta kvalité. Den dämpade framgaffeln från Suntour är låsbar vilket innebär att du kan låsa dämparen när du inte vill förlora kraft på exempelvis plana asfaltsvägar.

Elcykel-tester: Systermodellen E-Sub Park utsågs till den näst bästa elcykeln i Testfaktas senaste test av åtta stycken elcyklar under våren 2018. Det utförliga testet utfördes i samarbete med det tyska laboratoriet Velotech.

Motor/batteri: Bosch Active Plus 250 W / Bosch Active 400 Wh.

Växlar: Shimano Acera T3000, 9 st.

Bromsar: Hydrauliska skivbromsar, Shimano M315.

Dämpning: Dämpad framgaffel, Suntour (NEX-E25, 63mm).

Vikt: 24,1 kg.

Pris: Just nu 18 689 kr hos Cykelkraft. Finns som både herr- och dammodell, på bilden visas herrmodellen.

Lifebike C-Mute

Elcykeln C-Mute från Lifebike är en prisvärd elcykel som passar perfekt för pendling. På grund av de smalare däcken trivs C-Mute bäst inne i stan på asfalt. Med C-Mute är det enkelt att få korrekt el-assist genom att välja mellan fem olika lägen via den användarvänliga LCD-displayen. Tack vare den låga vikten rullar denna elcykel lätt även utan el-assist.

Elcykel-tester: C-Mute tog hem titeln ”M3 Rekommenderar” under M3:s senaste test av elcyklar våren 2018.

Motor/batteri: 250 W motor monterad på bakhjulet. Batteri med en kapacitet på 12,8 Ah. Laddtiden är 6 h.

Växlar: Shimano Deore, 9 st.

Bromsar: Hydrauliska skivbromsar.

Dämpning: Ingen dämpning.

Vikt: 21 kg.

Pris: Just nu 19 995 kr Hos Elcykelvaruhuset. Finns som både herr- och dammodell, på bilden visas herrmodellen.

Slutsats – Billiga elcyklar

Med en budget på cirka 22 000 – 26 000 kr är det enkelt att hitta en Bäst i test elcykel med högkvalitativa komponenter. Dessa elcyklar är oftast utrustade med högpresterande batterier på 500 Wh och har högteknologiska och välutvecklade elsystem som passar perfekt för dig som cyklar ofta och mycket, exempelvis för dig som dagligen pendlar till jobbet. Tack vare de påkostade elsystemen och en mitt-centrerad elmotor får du ett jämnt och behagligt stöd från elmotorn när du trampar, där elmotorn kontinuerligt anpassar stödet utifrån din trampning. Du slipper därmed en ryckig körupplevelse som är vanligt bland billigare modeller.

För dig som inte cyklar lika ofta finns det bra elcyklar under 20 000 kr, dock med något sämre komponenter och batterier med lägre räckvidd. Däremot är det svårt att hitta elcyklar med god kvalité för 15 000 kr och lägre. Vi rekommenderar dig därför att investera i en bättre elcykel för åtminstone cirka 22 000 kr, speciellt om du planerar att använda elcykeln dagligen för längre pendlingssträckor.