Elcykelns elmotor

Elcykelns elmotor

I dagsläget finns det ett flertal olika leverantörer av motorsystem till elcyklar. Vi inleder med att beskriva skillnaden mellan de olika motorplaceringarna och fortsätter sedan att presentera de populäraste leverantörerna av drivsystem på marknaden 2020. Jämför allt från elmotor och batteri till LCD-display (färddator) från leverantörer som Shimano Steps, Bosch och Yamaha.

Elmotorns placering

Elcyklar kan antingen ha en framhjulsmonterad elmotor, en mitt-monterad elmotor eller en bakhjulsmonterad elmotor. Skillnaden mellan dessa motorplaceringar beskrivs nedan.

Framhjulsmonterad elmotor

En elcykel med framhjulsmotor passar bra för dig som planerar att cykla i platta landskap, exempelvis i citymiljö. Då elmotorn ger stöd genom framhjulet upplevs det som att du blir dragen framåt. Tack vare motorns placering är det möjligt med fotbroms. De flesta elcyklar som säljs med framhjulsmonterade elmotorer är därmed utrustade med fotbroms.

Framhjulsdrivna elcyklar har till stor del blivit populära tack vare systemets enkelhet och det låga priset. De flesta billiga elcyklar under 20 000 kr är därmed utrustade med framhjulsmonterade elmotorer.

Fördelar

P
Enkelt system som är billigt att underhålla.
P
Låg tillverkningskostnad vilket bidrar till att elcykelns pris hålls nere.
P
Alla olika typer av växelsystem kan integreras med denna motorplacering.
P
Möjligt med fotbroms.

Nackdelar

O
Kraften från elmotorn är inte lika jämn vid trampning som en mitt-monterad elmotor.
O
För att lossa framhjulet måste kablar kopplas bort.
O
Sämre grepp vid acceleration då tyngdpunkten ligger i mitten av cykeln.

BILD: Ecoride Ambassador framhjulsmonterad elmotor från SpinTech.

Bakhjulsmonterad elmotor

Bakhjulsmonterade elmotorer är den minst vanliga motorplaceringen på elcyklar. Systemet är i grunden enkelt och har en låg tillverkningskostnad, på samma sätt som framhjulsdrivna elcyklar. 

Denna motorplacering är vanligast på elcyklar med större motoreffekt, så kallade speedbikes eller speed-pedelics. Dessa elcyklar är generellt sätt alltid utrustade med sensorer som bland annat känner av hur hårt du trampar och anpassar därmed kontinuerligt kraften från elmotorn. Detta bidrar till en optimal komfort och en körupplevelse utan ryckighet.

Fördelar

P
En större elmotor med högre effekt kan användas med denna motorplacering.
P

De bättre elcyklarna är utrustade med sensorer för ett naturligt och bekvämt stöd från elmotorn.

P
Lätt att eftermontera på en vanlig cykel.

Nackdelar

O
Finns få leverantörer av bakhjulsmonterade elmotorer att välja mellan.
O
För att koppla loss bakhjulet måste kablar monteras bort.

BILD: Stromer ST2 45 km/h med bakjulsmonterad elmotor. Se aktuellt pris hos Elcykelvaruhuset.

Mitt-centrerad elmotor

Med en mitt-centrerad elmotor får du en optimal körkänsla tack vare den låga tyngdpunkten. Då elmotorn är integrerad med vevlagret samtidigt som dessa elcyklar är utrustade med sensorer som känner av elcykelns hastighet, trampornas rotation och trycket på tramporna kan elmotorn hjälpa till när du behöver det som mest. Med sensorer undviker du därmed risken för att uppleva ryckighet när elmotorn hjälper till. Generellt sätt är elcyklar i prisklassen + 25 000 kr med max-hastigheten 25 km/h alltid utrustade med mitt-monterade elmotorer.

Fördelar

P

Elmotorns placering ger en låg tyngdpunkt.

P

Tack vare tre sensorer får du jämn kraft från elmotorn vilket bidrar till optimal körkänsla och komfort.

P

Flertal leverantörer att välja mellan som exempelvis Bosch, Shimano,  Yamaha och Bafang.

Nackdelar

O
Hög tillverkningskostnad på grund av en mer avancerad elmotor och att motorn måste integreras med ramen.
O
Fotbroms är inte möjligt till vissa växlingssystem.

BILD: Scott E-Sub Tour Herr med mitt-centrerad elmotor från Bosch Active Plus 250 W.

Leverantörer av elmotor och drivsystem

Det finns i dagsläget ett flertal olika leverantörer att välja mellan. De flesta elcykel-märken samarbetar oftast med en eller maximalt två leverantörer, exempelvis är elcyklar från Scott utrustade med elmotor från Shimano eller Bosch. Det finns även elcykel-märken som har valt att utveckla egna drivsystem, dock är denna lösning inte lika vanlig.

Leverantören tillverkar förutom elmotor även elcykelns batteri och LCD-displayen (färddatorn), då dessa tre komponenter samverkar på en elcykel. Tillsammans utgör elmotorn, batteriet, färddatorn och drivlinan elcykelns drivsystem.

Vi har sammanställt drivsystemen från tre av de populäraste leverantörerna på marknaden just nu – Bosch, Shimano och Yamaha. Alla dessa tre leverantörer erbjuder mitt-centrerade elmotorer av hög kvalité.

Drivsystem från Bosch

Bosch är en erkänd tillverkare av elmotorer för elcyklar som är utvecklade med den senaste tekniken. Denna tillverkare erbjuder en mitt-centrerad elmotor som är integrerad med vevpartiet, vilket ger en låg tyngdpunkt för optimal körkänsla.

Bosch erbjuder i dagsläget tre batterialternativ – PowerPack 400 Wh, PowerPack 500 Wh och det mer minimalistiska PowerTube 500 Wh för inbyggnad.

Motoralternativ

I dagsläget erbjuder Bosch fyra olika motoralternativ:

 • Bosch Active Line, för fritidscyklisten. Vrid: 50 Nm. Max-hastighet: 25 km/h.
 • Bosch Active Line Plus, ett bättre alternativ för fritidscyklisten. Vrid: 50 Nm. Max-hastighet: 25 km/h.
 • Bosch Performance Line, för cyklisten som kräver det bästa. Vrid: 63 Nm. Max-hastighet: 25 km/h.
 • Bosch Performance Line CX, för mountainbike elcyklar. Vrid: 75 Nm. Max-hastighet: 25 km/h.

Alla fyra elmotorer är utrustade med tre sensorer som mäter hur hårt du trampar, pedalernas rotationshastighet och hur snabbt du cyklar. Tack vare sensorerna och dess kommunikation med elmotorn ger elmotorer från Bosch en optimal el-assist som känns naturlig.

Den största skillnaden mellan dessa tre motorer är vridmomentet (Nm) som beskriver hur stark dragkraften är från elmotorn. Samtliga elmotorer har däremot samma effekt (250 W) och samma max-hastighet (25 km/h). Bosch erbjuder även Performance Line med motoralternativet 350 W och max-hastigheten 45 km/h till speedbikes.

BILD: Bosch motoralternativ.

LCD-Display / Färddator

Bosch erbjuder ett flertal snygga färddatorer som ger en snabb överblick över hastighet, körd sträcka och batterikapacitet. I dagsläget kan du välja mellan följande färddatorer:

 • Bosch Purion, för fritidscyklisten.
 • Bosch Intuvia, ett bättre alternativ för fritidscyklisten. USB-uttag för mobilladdning.
 • Bosch Kiox, för cyklisten som kräver det bästa. Högupplöst display på 1,9″. USB-uttag för mobilladdning. Koppla in externa enheter via Bluetooth.
 • Bosch Nyon, den mest intelligenta färddatorn på marknaden som kan kopplas upp till molnet och med din mobiltelefon via Nyon App. Få tillgång till ett navigationssystem och information om din träning.
BILD: Bosch Purion.
BILD: Bosch Intuvia. 
BILD: Bosch Kiox / Bosch Nyon.

Fördelar

P
Kraftfulla motorer med högt vridmoment som klarar av all typ av terräng.
P
El-assistansen är naturlig tack vare tre sensorer.
P

Tillhörande batteri finns i varierande storlek, välj mellan 400 och 500 Wh.

P
Elcyklar med drivsystem från Bosch är utrustade med en snygg och användarvänlig LCD-display.

Nackdelar

O
Bosch erbjuder endast mitt-centerade elmotorer i dagsläget.

Elcykel-märken med Bosch

Populära elcykel-märken som använder elmotorer från Bosch är LaPierre, Crescent, Cube, Scott, MeridaBianchi och Hercules.

Drivsystem från Shimano

Shimano har under lång tid varit en marknadsledande aktör på komponenter till cyklar och i dagsläget är det över 130 elcykel-märken som använder Shimanos egenutvecklade mitt-centrerade elmotor Shimano STEPS. Det som utmärker elcyklar med Shimano STEPS är dess automatiska växlar som växlar ned automatiskt när du stannar.

Shimano erbjuder två olika lithiumjon batterier beroende på elcykel-modell, 418 Wh respektive 504 Wh.

Motoralternativ

Shimano erbjuder i dagsläget följande motoralternativ:

 • Shimano STEPS E6000, för pendling och dagligt bruk. Vrid: 50 Nm. Max-hastighet: 25 km/h.
 • Shimano STEPS E6100 (Nyhet 2018), för pendlaren som kräver det bästa. Elmotorn som endast väger 2,88 kg sparar 20 % mer energi jämfört mot E6000. Med ett Di2 växelnav installerat kan det automatiska växlingssystemet Shimano Di2 användas.
 • Shimano STEPS E7000, för mountainbike elcyklar. Vrid: 70 Nm. Max-hastighet: 25 km/h.
 • Shimano STEPS E8000, för mountainbike cyklisten som kräver det bästa. Vrid: 70 Nm. Max-hastighet: 25 km/h.

Stödet från elmotorn för E6000 och E6100 kan ställas in enligt tre nivåer – High (230 % support), Normal (150 % support) och Eco (70 % support). Det finns även nivån Walk som ger stöd när du går bredvid cykeln.

För el-mountainbikes utrustade med elmotorn E7000 eller E8000 kan du välja mellan tre nivåer – Eco, Trail och Boost. Dessa elmotorer är även utrustade med Walk Assist funktionen.

BILD: Shimano STEPS E6000.

LCD-Display / Färddator

Shimano erbjuder två olika typer av färddatorer som ger information om bland annat tid, el-assist nivå, batterikapacitet, hastighet, trippmätare, drifttid, felmeddelanden och beräknad kvarvarande sträcka med el-assist.

 • Shimano STEPS E6000 LCD-Display. Stor och tydlig LCD-Display.
 • Shimano STEPS E6100 LCD-Display. Mer avancerad LCD-Display, välj mellan fyra olika visningar. Optimera elcykeln via E-TUBE appen.
 • Shimano STEPS E7000 LCD-Display. Lätt och smidig skapad för mountainbike åkning. Utrustad med en svart-vit LCD-Display. Optimera inställningar med din mobil via appen E-TUBE.
 • Shimano STEPS E7000 LCD-Display, för mountainbike cyklister som kräver det bästa. Lätt och smidig LCD-Display med en unik färg per el-assistnivå som visar växelindikation. Ställ in elmotorn utifrån tre nivåer – Dynamic, Explorer eller Custom Mode (ställ in dina egna nivåer för Trail och Boost). Optimera inställningar med din mobil via appen E-TUBE.
BILD: Shimano STEPS E6000 LCD-Display. 
BILD: Shimano STEPS E8000 LCD-Display för mountainbike elcyklar. 

Fördelar

P
Kraftfulla motorer som klarar av all typ av terräng och underlag.
P
Erbjuder ett naturligt och behagligt stöd från elmotorn.
P

En snygg och lyxig LCD-display medföljer.

P

Batterikapacitet på 418 Wh respektive 504 Wh.

Nackdelar

O
Shimano erbjuder endast mitt-centerade elmotorer.

Elcykel-märken med Shimano Steps

Exempel på elcykel-märken som använder elmotorer från Shimano STEPS är Merida, Walleräng, Skeppshult, Scott, EcorideTrek, Monark, Ghost, Lapierre och Crescent.

Drivsystem från Yamaha

Elmotorer från Yamaha är mitt-centrerade vilket ger en låg tyngdpunkt för optimal viktbalans och körkänsla. Yamahas elmotorer styrs med hjälp av tre sensorer för att uppnå optimal assistans från elmotorn, oavsett underlag. Den första sensorn känner av hur hårt du trampar, den andra sensorn känner av elcykelns hastighet och den tredje sensorn känner av pedalernas rotationshastighet.

Yamaha erbjuder tre olika batterikapaciteter, 400 Wh , 500 Wh och 600 Wh (Nyhet 2018).

Motoralternativ

Yamaha erbjuder i dagsläget följande motoralternativ:

 • Yamaha PW, för pendling och dagligt bruk. Vrid: 70 Nm. Max-hastighet: 25 km/h.
 • Yamaha PW-X , för mountainbike elcyklar. Vrid: 80 Nm. Max-hastighet: 25 km/h.
 • Yamaha PW-TE, för pendlare som kräver det bästa. Använder en fjärde sensor som känner av underlagets lutning för att anpassa stödet från elmotorn automatiskt. Vrid: 60 Nm. Max-hastighet: 25 km/h.
 • Yamaha PW 45, för speedbikes. Vrid: 70 Nm. Max-hastighet: 25 km/h.

Välj mellan fyra olika effektlägen, HIGH, STD, ECO och +ECO. Elmotorn PW-X som är skapad för el-mountanbikes använder fem effektlägen.

BILD: Yamaha motoralternativ till elcyklar.

LCD-Display / Färddator

Yamaha erbjuder i dagsläget följande tre färddatorer:

 • Display A (Nyhet 2018), för pendling och dagligt bruk. Utrustad med en 1,7 ” stor LCD-display med blått bakgrundsljus. Knappar för val av el-assist sitter på enheten. Visas alltid: hastighet, batterikapacitet, el-assist läge. Valbart: trippmätare och total cyklad sträcka.
 • Display C (Nyhet 2018), för pendlaren som kräver det bästa. Utrustad med en 2,8″ TFT färgdisplay. USB-uttag för laddning av externa enheter. Stödjer visningar som exempelvis medel och maximal hastighet och kaloriförbrukning. Genom att koppla upp din mobiltelefon via Bluetooth till färddatorn kan du använda funktioner som navigation, fitness-funktioner och kompass.
 • Display X, för dig som behöver en tålig LCD-display som klarar av tuffare tag, perfekt för mountainbike cyklisten. Du styr enheten enkelt under färd med hjälp av knapp-enheten på styret. Med en LED-indikator ser du direkt vilket effekt-läge som används genom tre olika färger. Utrustad med USB-uttag för laddning av externa enheter och möjlighet till uppkoppling via Bluetooth.
BILD: Yamaha Display A. 1,7″ LCD-display.
BILD: Yamaha Display C. 2,2 ” TFT färgdisplay.
BILD: Yamaha Display X. 1,8″ LCD display samt LED-indikator för el-assist läge.

Fördelar

P
Kraftfull motor som standard.
P
Yamaha erbjuder en naturlig och behaglig assistans från elmotorn tack vare 3 st sensorer.
P
Snygg och användarvänlig LCD-display på styret.
P

Lithiumjon batteri på 400 Wh alternativt 500 Wh.

Nackdelar

O
Yamaha erbjuder endast en mitt-centerade elmotor.

Elcykel-märken med Yamaha

Exempel på elcykel-märken som använder elmotorer från Yamaha är LaPierre, Giant, Batavus, Haibike och Nishiki

Övriga leverantörer

Det finns ett flertal mindre leverantörer av drivsystem på marknaden. En leverantör som har växt i popularitet under de senaste åren är Bafang, som levererar högkvalitativa mitt-centrerade-, framhjulsmonterade- och bakhjulsmonterade elmotorer till bra priser. Bafang är framför allt ett vanligt drivsystem på holländska elcykel-märken som Victesse och Brinckers. 

En annan leverantör på den svenska marknaden är E-going, ett system som är utvecklat i Sverige av Crescent. E-going tillverkar mitt-centrerade-, framhjulsmonterade- och bakhjulsmonterade elmotorer. Via ett reglage på styret kan du välja mellan fem olika el-assist lägen under färden. Detta drivsystem återfinns framför allt på Crescents elcyklar.