Ansökningarna strömmar in i en rasande fart till Naturvårdsverket som sköter administrationen för elfordonspremien och nu rapporterar Naturvårdsverket att endast 10,5 % finns kvar av den ursprungliga budgeten på 425,5 miljoner kronor. Hittills har 381 miljoner kronor betalats ut. Om du går i tankarna att köpa ett elfordon kan det vara en smart idé att slå till snarast innan budgeten tar slut.

Naturvårdsverket förutsåg att budgeten var för låg vilket gjorde att man den 7 september i år beslutade att använda 39,5 miljoner kronor från 2019 års budget. Den totala budgeten uppgick efter utökningen till 425,5 miljoner kronor. Dessa pengar håller dock redan på att sluta på grund av den kontinuerliga strömmen av ansökningar från svenskar som har köpt ett nytt elfordon som exempelvis elcykel och elmoped. 

Utifrån de senaste månadernas utbetalningar beräknar Naturvårdsverket att pengarna kommer ta slut vecka 42, det vill säga någon gång mellan måndag den 15 oktober och söndag den 21 oktober.

Om elfordonspremien

Under hösten 2017 införde vår regering ett statligt bidrag för att främja utvecklingen av hållbara transportmedel och få fler människor att byta bort bilen. Den så kallade elfordonspremien innebär att privatpersoner har möjligheten att få tillbaka 25 % av inköpskostnaden upp till 10 000 kronor vid köp av elfordon. 

Elfordon som omfattas av bidraget är elcykel, elmoped, el-motorcykel, vissa handikappfordon och elektriska utombordsmotorer. Exempel på elfordon som inte omfattas av bidraget är el-scooter (el-sparkcykel), eldriven longboard och segway.